понеделник, 27 август 2012 г.

Уникална рецепта за шоколадово-кайсиева торта!

Ето как да изненадате половинката си с шоколадово-кайсиева торта Продукти за бисквитеното тесто: 3/4 кафейна чашка олио за намазване на формата, 2/3 чаена чаша пресято брашно, 3 яйца, 2 жълтъка, 1/2 чаена чаша захар, 1/4 чаена чаша (половин Шоколадово-кайсиева торта пакетче) масло – разтопено и охладено, 1/3 чаена чаша какао, 1/3 чаена чаша гореща вода; за кайсиевия мус: 3/4 чаена чаша сухо бяло вино, 1 и 1/2 супени лъжици + 3/4 кафейна чашка захар, 170 г сушени кайсии, 1 и 1/2 чаени чаши мляко, 1 чаена чаша сметана за разбиване, 3 големи яйца, 3-4 супени лъжици нишесте, няколко капки екстракт от ванилия или ванилия на прах, 2 и 1/4 чаени лъжички желатин; за заливката: 170 г шоколад, начупен на малки парченца, 1 и 1/4 чаени чаши пълномаслена сметана. Приготвяне: Тавичка с диаметър 30-40 см намазваме с олио, застиламе с пергаментова хартия и отново намазваме с олио. Загряваме фурната на 230 градуса С. В метална чашка слагаме яйцата, жълтъците със захарта, поставяме чашката на водна баня и ги разбиваме с миксер до пълното разтваряне на захарта и докато леко се затопли. Изваждаме чашката от водната баня и продължаваме да разбиваме на висока скорост (масата трябва да се получи гъста и светла) около 4 минути. Смесваме какаото с горещата вода до еднородна смес и продължавайки разбиването, я сипваме в яйцата. Пресяваме брашното върху яйчената смес, като внимателно разбъркваме с дървена лопатка. Когато брашното почти напълно се усвои, добавяме на тънка струйка разтопеното масло. Разбъркваме и изливаме тестото в приготвената форма. Слагаме го да се пече 5 минути. През това време не трябва да отваряме вратата на фурната. Готовността на бисквитеното тесто проверяваме с клечка. Когато стане готово, изваждаме формата от фурната, обръщаме тавата върху чиста кърпа, посипана с пудра захар, махаме пергамента и го навиваме на руло. Оставяме го за 15 минути, след това го развиваме, махаме кърпата и отново го завиваме. Оставяме така приготвения блат да изстине и го нарязваме на ленти. За приготвяне на муса разбъркваме виното с 1 и 1/2 супени лъжици захар и кайсиите в малка тенджерка, кипваме, изключваме котлона и го оставяме да изстине. Разбиваме яйцата с 1/2 чаена чаша захар и нишестето. Кипваме млякото, наливаме го на тънка струйка към яйчена та смес, без да спираме разбиване то на висока скорост. След това преливаме крема обратно в тенджерката, слагаме я на немного силен огън и с непрекъснато бъркане с дървена бъркалка сгъстяваме крема, без да кипне! След като получим желаната гъстота, го сваляме от огъня. Отливаме 1/4 чаша от сместа на кайсиите с виното и накисваме в него желатина за 5 минути. Кайсиите и останалата течност правим на пюре Разтваряме желатина на слаб огън Добавяме го към кайсиевото пюре и добре разбъркваме. Кайсиевото пюре смесваме със сварения крем. Разбиваме сметаната с останалата захар и я прибавяме на няколко пъти към кайсиевия крем. Оставяме го да постои 10 минути. След това намазваме лентата на шоколадовия блат с крем, навиваме на руло, слагаме го в по-голяма форма, така че слоевете да вървят вертикално, и заливаме с останалия мус. Поставяме тортата в хладилника за няколко часа, докато напълно изстине. Заливката приготвяме, като кипваме сметаната, заливаме с нея шоколада, оставяме да постои 5 минути, след това разбъркваме до еднородна маса и заливаме тортата, като заглаждаме с лопатката. Из “Вкусотии в чинии” ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар